کود مایع و کود جامد چه تفاوت هایی با هم دارند؟
چکیده مقاله
همه گیاهان برای رشد به مواد مغذی یعنی کود نیاز دارند این کود می تواند به هر یک از دو شکل مایع و کود جامد مورد استفاده قرار گیرد، در این مقاله می خواهیم به تفاوت های میان کود مایع و جامد بپردازیم.
مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه
همه گیاهان برای رشد بهتر و دریافت مواد مغذی به کود نیاز دارند و این کود می تواند به شکل مایع و یا جامد مورد استفاده قرار بگیرد. انتخاب نوع مناسب و خوب کود مایع یا جامد مستلزم دانستن اطلاعات کامل و دقیق در خصوص مشکل گیاهان می باشد. چرا که انتخاب کود مناسب برای با تجربه ترین کشاورزان و باغداران نیز برخی اوقات می تواند روندی پر دردسر به همراه داشته باشد. در این مقاله می خواهیم به تفاوت های میان کود مایع و جامد بپردازیم و مزایا و معایب هر کدام را برای شما بیان کنیم. جایی نرید و تا آخر این مقاله مفید کنار ما بمانید.
کود چیست؟
کود یک نوع تغذیه برای گیاهان است که حاوی مواد معدنی، مواد آلی، بیولوژیک و دارای عناصر غذایی می باشد. کودها باعث بالا رفتن حاصلخیزی خاک و همچنین درمان بیماری های مختلف گیاهان می شوند. پس در انتخاب کود مناسب برای گیاهان خود همیشه با دقت و هوشمندانه عمل کنید.
کود جامد چیست؟
کودهای جامد به صورت پودری، دانه ای یا گرانول در بازار به فروش می رسند. کود جامد در سایزهای مختلفی وجود دارد و به صورت پودری و دانه درشت در دسترس عموم مردم قرار می گیرد. کود خشک را عموماً برای اصلاح خاک و در ترکیب با خاک استفاده می کنند، آن هم طبق دستور العمل های ذکر شده. نحوه استفاده از کود گرانول یا جامد به صورت ریختن روی خاک است. کودهای جامد خشک از نظر مواد تشکیل دهنده در دو گروه مختلف کودهای مخلوط و کودهای تک ماده ای دسته بندی می شوند.
کودهای مخلوط
مشخص است که مخلوط یعنی ترکیبی از چند ماده. کودهای مخلوط نیز در واقع ترکیبی از چند نوع ماده متفاوت هستند، که برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. مواد تشکیل دهنده این نوع کودها برای هدفی خاص و گیاهی خاص با هم ترکیب می شوند. توجه داشته باشید که استفاده کردن از این کودها به نسبت خرید و ترکیب کردن چند نوع کود دیگر با یکدیگر بسیار راحت تر می باشد. همچنین از نظر اقتصادی نیز خرید کودهای مخلوط، ارزش بیشتری دارد. چرا که کودهای مخلوطی ترکیبی از مواد مجزا هستند، که برای هدف مشخصی با یکدیگر ترکیب شده اند.
کودهای تک ماده ای
در ترکیب این نوع کودها فقط از یک ماده مشخص استفاده شده است. برای مثال کود اوره از انواع کودهای تک ماده ای است، که کود خشک نیز به شمار می آید. کودهای تک ماده مانند سایر انواع کودها با درصدهای NPK بر روی آن عرضه می شوند. برای داشتن و تهیه کود مورد نظر خود باید چند نوع کود تک ماده را با یکدیگر ترکیب کنید، تا به کود مخلوط مورد نظر خود دست پیدا کنید.
مزایای کودهای جامد
از مهم ترین مزیت های کودهای خشک این است که استفاده کردن از آن ها برای هیچ کدام از گیاهان محدودیت زمانی ندارد و گیاه می تواند مواد مغذی مورد نیازش را در محدوده زمانی با استفاده از این کودها به خود جذب کند. قبل از کاشت گیاهان، کودهای خشک را می توانید به خاک آن ها اضافه و مخلوط کنید. با توجه به اینکه اصلاح اولیه خاک ممکن است طول بکشد، اما با وجود این کودها در خاک و در طولانی مدت سبب افزایش بازدهی کشاورزی می شود. علاوه بر این ها کودهای جامد ماندگاری بالایی دارند و برای مدت طولانی می توانید آن ها را مورد استفاده قرار بدهید.
معایب کودهای جامد
یکی از معایب بزرگ کودهای خشک این است، که استفاده کردن از این کودها کنترل کمتری در اختیار کشاورزان قرار می دهد. این بدان معناست که اگر گیاه شما با کود جامد دچار مسمومیت کودی شود، امکان حذف کردن کود از خاک وجود نخواهد داشت. چرا که خاک و کود هر دو با یکدیگر ترکیب شده اند و دیگر کار از کار گذشته است و جدا کردن آن عملاً امکان پذیر نمی باشد. البته این را بدانید که مسمومیت گیاهان تنها در صورت استفاده بی رویه و بیش از حد اتفاق می افتد، به همین دلیل شما باید کاملاً مواظب باشید تا از هر نوع کودی به مقدار و میزان لازم برای گیاهان تان استفاده کنید. یکی دیگر از ایرادهای کودهای خشک این است که این کودها بعد از ترکیب شدن شان با خاک، مدت زمان زیادی را نیاز دارند تا به شکل قالب جذب در اختیار گیاه قرار بگیرند. همچنین با توجه به گرد و غبار کردن این کودها، در حین استفاده کردن حتماً باید از ماسک ضد غبار استفاده کنید.
کود مایع چیست؟
این نوع کودها با توجه به نام شان به شکل مایع هستند و بیشتر اوقات به صورت خیلی غلیظ عرضه می شوند. قبل از مصرف کودهای غلیظ باید ابتدا کود را با مقداری آب رقیق کنید و سپس مورد استفاده قرار بدهید. هر کدام از کودهای مایع غلظت مخصوص به خودشان را دارند. بنابراین حتماً در هنگام استفاده کردن باید به توصیه سازندگان آن توجه و دقت کامل نمایید. درصدهای NPK به همراه مواد تشکیل دهنده اولیه کود، روی برچسب بسته بندی کود درج می شود. کودهای مایع به دو دسته کلی کودهای ماکرو و میکرو تقسیم بندی می شوند. همچنین کودهای مایع به سرعت برای جذب مواد مغذی گیاهان عمل می کنند. این کودها تشکیل شده از مواد مغذی پرمصرف و کم مصرف برای گیاهان هستند و به سرعت از راه ریشه و برگ گیاه جذب می شوند و مواد آلی و مغذی را برای گیاه تأمین می کنند.
مزایای کودهای مایع
یکی از مزیت های مهم کودهای مایع استفاده کنترل شده از آن است. دوز مصرفی کود مایع و تعداد دفعات استفاده از آن به طور کامل در اختیار مصرف کنندگان قرار دارد. در خصوص گیاهان گلدانی که میزان مصرف کود برای شان بسیار مهم است، باید گفت که استفاده کردن از کودهای مایع انتخابی مناسب تر می باشد. مقادیر رقیق سازی و نسبت هایی که بین کودهای مایع چندگانه وجود دارد، به منظور تأثیر بر رشد گیاه به سرعت قابل تغییر هستند. در کل استفاده کردن از کودهای مایع به مراتب راحت تر از کودهای جامد می باشد و این کودها به راحتی و در مدت زمان کوتاه تری جذب گیاه می شوند. کودهای مایع برای گیاهان آپارتمانی گزینه ای عالی به شمار می آیند و شما می توانید، بهترین نوع آن را برای گل ها و گیاهان زیبای خانه تان انتخاب نمایید.
معایب کودهای مایع
از جمله معایبی که کودهای مایع دارند این است، که تاریخ انقضای آن ها زود به اتمام می رسد و ماندگاری کمتری به نسبت کودهای جامد دارند. در صورتی که برخی از کودهای مایع را مدتی بدون استفاده کردن در یک جا رها کنید، کودها فاسد می شوند. علاوه بر این ها به دلیل بسته بندی خاص، کودهای مایع از قیمت بالاتری به نسبت کودهای جامد برخوردارند.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی تفاوت کود مایع و کود جامد، پرداختیم و معایب و مزایای آن ها را تا حدودی بیان کردیم. حالا انتخاب می ماند دست خود شما که تصمیم بگیرید از کدام نوع کود استفاده کنید. شما در صورت تمایل می توانید از هر دو نوع کود برای محصولات خود استفاده کنید و در صورت رضایت و تأثیر گذاری بیشتر، یکی از آن ها را به عنوان کود مناسب برای گیاهان خود انتخاب نمایید. فقط در نظر داشته باشید که در صورت استفاده صحیح و مطلوب از هر کدام از انواع کودها، حتماً به نتیجه ای رضایت بخش خواهید رسید. به امید مفید واقع شدن مطالب مقاله تفاوت کودهای مایع و جامد با یکدیگر.