کاشت گوجه فرنگی در منزل از صفر تا صد
چکیده مقاله
یکی از گیاهانی که میتوانید آن را در محیط خانه و در فضای کوچک پرورش دهید، گوجه فرنگی است و در این مطلب از کانی فرت به مراحل کاشت گوجه فرنگی در منزل می پردازیم.
مدت زمان مطالعه: 15 دقیقه
یکی از پر خاصیت ترین، کاربردی ترین و خوشمزه ترین نوع سبزی ها گوجه فرنگی می باشد که به طور روزانه مورد استفاده افراد مختلف قرار می گیرد. گوجه فرنگی را به صورت خام و پخته می توان مصرف کرد و از خواص بی نظیر آن بهره مند شد. بسیاری از افراد به فعالیت های ساده باغبانی در خانه خود علاقه مند هستند، لذا ما کاشت گوجه فرنگی خانگی را به آن ها توصیه می کنیم. شما می توانید با کمترین امکانات در منزل خود، گوجه فرنگی ارگانیک بکارید و در آخر از طعم بی نظیر آن نهایت لذت را ببرید. برای کاشت گوجه فرنگی لازم نیست که حتماً باغچه و فضای باز زیادی در اختیار داشته باشید، بلکه شما می توانید در گلدان نیز گوجه فرنگی های خوشمزه را پرورش دهید. در این مقاله می خواهیم به طور کامل و جامع، مراحل کاشت گوجه فرنگی در منزل را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
گوجه فرنگی یا بادمجان رومی با نام علمی (Solanum lycopersicum) شناخته شده می باشد. همچنین یکی از میوه های سرخ رنگ یا سبزیجات خوش طعم و آبدار گوجه فرنگی می باشد. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که طی دوره استعماری اسپانیا به سایر جهان منتقل شد و امروزه این گیاه خوش طعم را در سراسر جهان پرورش می دهند. گوجه فرنگی در علم گیاه شناسی معمولاً یک نوع میوه است، ولی در علم باغبانی به دلیل نداشتن هسته نوعی تره بار و یا سبزی قلمداد می شود.
قبل از این که بخواهیم بحث اصلی مقاله را شروع کنیم، به چند مورد از خواص و مضرات گوجه فرنگی خواهیم پرداخت.
خواص گوجه فرنگی
- کمک به جلوگیری کردن از بروز سرطان ها
- افزایش قدرت یادگیری و حافظه
- بهبود سلامت پوست و مو
- کاهش دادن کلسترول و سلامتی قلب
- بهبود بخشیدن بینایی
- تقویت کردن سلامت گوارش با گوجه فرنگی
- تنظیم کردن فشار خون، توسط گوجه فرنگی
مضرات گوجه فرنگی
- مصرف زیاد گوجه فرنگی در برخی از افراد ممکن است باعث درد مفاصل شود
- خوردن گوجه فرنگی برای بعضی از افراد می تواند ایجاد حساسیت کند
- در صورت زیاده روی کردن در مصرف گوجه فرنگی، ممکن است به لیکوپنودرمی مبتلا شوید
- امکان دارد خوردن گوجه فرنگی، باعث ریفلاکس معده شود
بیان خواص و مضرات گوجه فرنگی را تا این حد مناسب دانستیم تا از بحث اصلی مقاله دور نشویم. تلاش می کنیم در صورت لزوم و در مقالات بعدی به طور کامل و جامع به بیان خاصیت ها و مضرات گوجه فرنگی بپردازیم.
انواع گوجه فرنگی
گوجه فرنگی درشت: این گوجه فرنگی ها دارای انواع مختلفی هستند و عموماً به دو دسته تقسیم می شوند.
گوجه های همرس: به گوجه هایی گفته می شود که تمامی آن ها متصل به یک خوشه هستند و به طور همزمان رنگ می گیرند. همچنین خوشه آن ها نیز به طور یک جا چیده می شوند.
گوجه تک چین: این گوجه فرنگی ها متصل به یک خوشه هستند، اما به صورت جداگانه رنگ می گیرند و چیده می شوند.
گوجه فرنگی ریز: این نوع از گوجه فرنگی ها در اندازه هایی ریز و کوچک هستند و طعم آن ها بسیار خوشمزه و لذیذ می باشد.
ابزارهای مورد نیاز برای کاشت گوجه فرنگی
- بیلچه
- دستکش
- کود
- گلدان مناسب
- بذر یا نشاء گوجه فرنگی
- بطری اسپری
- خاک مغذی به همراه ورمی کمپوست
- انتخاب رقم مناسب گوجه فرنگی
قبل از اقدام به مراحل کاشت گوجه فرنگی، سعی کنید حتماً این ابزارها را در دسترس خود قرار بدهید.
طرز کاشت گوجه فرنگی در گلدان
مرحله اول : در وحله اول شما باید رقم مناسب برای کاشت در گلدان تان را انتخاب نمایید. گوجه فرنگی ها دارای تنوع زیادی هستند که از نظر رشد گیاه، کیفیت میوه، مقاومت، آفات ها و … با یکدیگر متفاوت هستند؛ بنابراین استفاده کردن از ارقامی مانند کلاستر، گیلاسی، کنزو و باربارا و … برای کاشت در گلدان و فضای خانه مناسب تر هستند. ناگفته نماند که کاشت گوجه فرنکی از طریق نشاء و بذر هم صورت می گیرد. اگر دلتان می خواهد که گوجه فرنگی های خوشمزه خود را زود میل کنید، توصیه ما به شما کاشت گوجه فرنگی از طریق نشاء آماده است. شما می توانید محصولات مورد نیاز خود را از فروشگاه های گل و گیاه تهیه نمایید.
مرحله دوم : گلدان مورد نظر و مناسب را برای کاشت گوجه فرنگی انتخاب کنید. گلدان های پلاستیکی برای حرکت و جابه جایی راحت تر هستند، از این رو این گلدان ها می توانند، برای کاشت گوجه فرنگی ایده آل باشند.
مرحله سوم : گوجه فرنگی ها در انواع خاک ها رشد می کنند، اما بهترین خاک برای گوجه فرنگی باید زهکشی خوبی داشته باشد. در خاک های شنی گوجه فرنگی ها زود می رسند. همچنین خاک گوجه فرنگی باید سرشار از موادمغذی باشد، خزه قابلیت ترکیب با کمپوست یا خاک برگ را دارد. لذا برای بهره مندی از خزه، نصف خاک را با نسبت برابر خزه نارس میکس نمایید. میزان PH خاک برای کاشت گوجه فرنگی باید بین 6 تا 7 باشد. در صورتی که PH کم تر از 6 باشد، آهک دولومیت را به خاک اضافه کنید تا سطح آن افزایش یابد. اگر هم PH خاک بالاتر از 7 باشد، دانه های سولفور را به خاک اضافه کنید تا میزان PH کاهش یابد.
مرحله چهارم : اگر می خواهید برای کاشت گوجه فرنگی از طریق کاشت بذر اقدام کنید، ابتدا باید بذرها را در سینی نشاء حاوی خاک غنی با زهکشی خوب به عمق 6 میلی متر بکارید و لایه نازکی از خاک را بر روی بذرها بپاشید. سینی نشا باید در مکانی دارای نور کافی قرار بگیرد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر گوجه فرنگی 20 تا 25 درجه سانتی گراد است. توجه داشته باشید که بلافاصله بعد از کاشت بذر، باید گلدان را با پلاستیک بپوشانید تا از خشک شدن خاک جلوگیری شود. بذرهای گوجه فرنگی طی مدت 5 الی 10 روز جوانه می زنند.
مرحله پنجم : بعد از جوانه زنی گوجه ها، باید پوشش پلاستیکی را بردارید و برای گلدان خود نور کافی و مکان مناسب را فراهم کنید. قرار دادن گلدان ها در مقابل پنجره جنوبی، ایده آل و مناسب است. در صورت نداشتن پنجره جنوبی و مکان آفتابی، می توانید نور مصنوعی را برای گوجه های خود فراهم کنید.
مرحله ششم : نشاءهای جوانه زده را به گلدان های بزرگ تر منتقل نمایید. برای انتقال نشاءها باید کاملاً دقت کنید که ریشه های گوجه فرنگی نباید آسیب ببینند. گلدان بزرگ تر را با خاک مناسب پر کنید و به آرامی نشاءها را در خاک بکارید. بعد از انتقال دادن گیاه، لازم است به طور مرتب به گیاه آب دهید.
مرحله هفتم : برای آبیاری کردن گوجه فرنگی، انگشت خود را در خاک فرو کنید و اگر خاک گلدان خشک بود، به گیاه آب بدهید. اگر هم سطح خاک خشک بود ولی زیر آن رطوبت داشت، کمی دیرتر به گیاه آب بدهید.
مرحله آخر : بعد از گذشت حدود دو ماه ابتدا بوته ها گل های ریز می دهند و بعد از آن گوجه های سبز رنگ ریز شکل می گیرند. بعد از 60 الی 80 روز از انتقال نشاء ها، اولین گوجه فرنگی ها نمایان می شوند. بهتر است که برای رسیدن گوجه فرنگی ها به طعم اصلی شان تا زمان قرمز شدن کامل آن ها صبر کنید. به همین سادگی کاشت گوجه فرنگی را در خانه خود و بدون کم ترین امکانات می توانید برای خودتان میسر سازید.
نکات قابل توجه برای رشد بهتر گوجه فرنگی
رعایت نکات زیر بعد از انتقال نشاء ها به گلدان یا باغچه لازم و ضروری می باشد.
هترین زمان برای کاشت گوجه فرنگی
فصل بهار معمولاً بهترین زمان برای کاشت گوجه فرنگی می باشد؛ اما در صورت کاشت گوجه در گلدان و محیط خانه، تنها کافیست که دمای نگهداری 20 درجه را برای گوجه فرنگی تامین کنید.
نور مناسب برای رشد گوجه فرنگی
گوجه فرنگی ها برای رشد بهتر به نور زیاد و مستقیم به مدت 6 الی 8 ساعت در روز نیاز دارند. از این رو قرار دادن گلدان گوجه فرنگی در مکان های نورگیر و پشت پنجره مناسب می باشد؛ اما در فصل زمستان با توجه به کوتاه بودن روزها و میزان نور کم آفتاب، استفاده کردن از سیستم های نوردهی مصنوعی برای گیاه کاملاً تاثیر گذار می باشد.
آبیاری کردن صحیح گوجه فرنگی
گوجه فرنگی ها را باید به صورت کامل و یکنواخت آبیاری کنید. فاصله آبیاری کردن باید طوری در نظر گرفته شود که خیس شدن بیش از حدِ خاک را در پی نداشته باشد. بهترین کار این است که خاک گلدان به طور کامل خشک شود، سپس اقدام به آبیاری دوباره نمایید. همچنین بهترین زمان برای آبدهی گیاه گوجه فرنگی، در طول روز و قبل از غروب آفتاب می باشد.
دمای ایده آل برای رشد مناسب گوجه فرنگی
گوجه فرنگی ها در طول روز در دمای 20 تا 25 درجه و در شب در دمای 17 تا 19 درجه، می توانند رشد خوب و مناسبی داشته باشند.
کوددهی گوجه فرنگی
بعد از جوانه زنی و بزرگ تر شدن گیاه گوجه فرنگی، لازم است که هفته ای یک بار کود مایع شامل: فسفر، پتاسیم و ازت را به آن بدهید. توجه داشته باشید که بعد از گل دهی باید از کود دادن به گیاه تان خودداری نمایید.
هرس کردن بوته های گوجه فرنگی
هرس کردن بوته های گوجه فرنگی را فراموش نکنید و علف های هرزی را که در بین شاخه بوته ها می روید، از گلدان و گیاه اصلی جدا کنید. همچنین برگ های پایینی گیاه را باید هرس کنید تا انرژی گیاه صرف رشد ساقه و قوی تر شدن آن شود. با توجه به بلند بودن ساقه گوجه فرنگی و بوته ای رشد کردن این نوع گیاه، بهتر است که آن را با طناب به جایی آویزان کنید و با انجام این کار شاهد رشد بهتر و بیشتر گوجه فرنگی های خود شوید.
کمک به گرده افشانی گوجه فرنگی
اگر شما گیاه گوجه خود را در باغچه و فضای باز بکارید، به کمک باد، پروانه ها و زنبورها عمل گرده افشانی در طبیعت صورت می پذیرد. این گرده افشانی یه پر بار بودن محصول گیاه شما کمک شایانی می کند؛ اما اگر گوجه فرنگی تان را در داخل گلدان کاشته اید، عمل گرده افشانی را با تکان دادن ساقه گیاه و زدن ضربات آرام به آن انجام دهید تا محصول بیشتری را برای خودتان برداشت کنید.
برداشت محصولات گوجه فرنگی
برداشت به موقع گوجه فرنگی بسیار مهم است، چون که بیش از حد رسیده شدن گوجه فرنگی باعث پوسیدگی آن ها می شود. شما می توانید گوجه فرنگی های کاشت شده خود را چندین بار تا زمان رسیدگی کامل همه آن ها برداشت کنید؛ زیرا میوه گیاهان گوجه فرنگی همه به طور همزمان و با هم نمی رسند. اولین برداشت گوجه فرنگی 3 تا 4 ماه و یا کمتر، پس از کاشت محصول امکان پذیر می باشد. البته میزان برداشت گوجه فرنگی بسته به شرایط آب و هوایی، دما، ارقام، آفات و … می تواند متفاوت باشد. توجه داشته باشید که برای کندن گوجه ها، باید به آرامی آن ها را پیچ دهید و از کشیدن شان به شدت پرهیز کنید.
آفات و بیماری های گوجه فرنگی
انواع حشرات، قارچ ها و آفات می توانند، سبب نابودی و کاهش عملکرد محصول گوجه فرنگی شوند. راه های کنترل و پیشگیری از این بیماری ها بسیار مهم است، پس شما باید حتماً آن ها را بشناسید و راه های مبارزه با آن ها بلد باشید. در مقالات بعدی به بحث و بررسی در خصوص آفات و بیماری های گوجه فرنگی و راه های مقابله کردن با آن ها خواهیم پرداخت.
جمع بندی کلی مقاله کاشت گوجه فرنگی خانگی
در آخر مقاله صفر تا صد کاشت گوجه فرنگی در منزل، باید گفت که ما تمامی موارد مهم و خاص را در این خصوص ذکر کرده ایم و با زبانی کاملاً واضح به بیان مرحله به مرحله کاشت گوجه فرنگی پرداخته ایم. امیدواریم که به کمک این مقاله بتوانید، باغبان خوبی باشید و محصولاتی پر بار و با کیفیت را برای خود پرورش دهید. به علاقه مندان کاشت میوه و سبزیجات توصیه می کنیم که در اسرع وقت نیز به کاشت گوجه فرنگی بپردازند و طعم دلچسب گوجه های خانگی را بچشند. در آخر امیدواریم که زحمات ما برای گردآوری کردن مطلب کاشت گوجه فرنگی در منزل بی تاثیر نباشد و شما بتوانید به خوبی از تک تک نکات ذکر شده این مقاله استفاده کنید و کاشت و برداشتی راحت و بدون دردسر را از گوجه فرنگی تجربه کنید. از صبر و شکیبایی شما عزیزان در یکی دیگر از مقالات پر محتوا نهایت قدردانی را داریم.