بهترین کودها برای ذرت
چکیده مقاله
ذرت دارای ارزش غذایی فراوانی می باشد و از خانواده گندمیان محسوب می شود. می خواهیم بهترین کودها برای رشد ذرت را معرفی کنیم تا گیاه بهترین عملکرد و بازدهی را داشته باشد.
مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه
ذرت گیاهی یک ساله است و دارای ارزش غذایی فراوانی می باشد. ذرت یا همان بلال، گیاهی است از خانواده غلات و گندمیان، که این گیاه در حدود 10000 سال پیش برای بار اول توسط مردم بومی جنوب مکزیک، مورد استفاده قرار گرفت.
همچنین ذرت گیاهی تک پایه است و بخش خوراکی آن در واقع گل آذین ماده یعنی سنبله است، که دانه و یا همان میوه را تولید می کند. ذرت برای تامین علوفه و دانه مورد نیاز برای دامداری ها و مرغداری ها، مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان منبع غذایی بسیار مهمی در بخش های مختلف جهان به شمار می رود. در این مقاله می خواهیم، بهترین کودها برای رشد هر چه بهتر گیاه ذرت را مورد بررسی قرار بدهیم. چرا که کود مخصوص ذرت با تامین تمام عناصر غذایی مورد نیاز، ترکیبی بی نظیر و عالی برای افزایش عملکرد و کیفیت این گیاه می باشد.
توضیحاتی مختصر و مفید در خصوص گیاه ذرت
لازم است بدانید که این گیاه به گرما و حرارت خورشید نیاز دارد و در مناطقی که تابستانی گرم و نور خورشیدی کافی داشته باشد، رشد این گیاه به بهترین شکل ممکن امکان پذیر خواهد بود. گیاه ذرت از نظر طول رشد به سه گروه زودرس، متوسط رس و دیررس تقسیم بندی می شود و از نظر شکل ظاهری به موارد زیر دسته بندی می شوند.
ذرت مومی: با توجه به وجود ماده چسبناکی که در این نوع ذرت وجود دارد، به آن ذرت مومی می گویند.
ذرت دندانی: محل کاشت این نوع از ذرت در ایالات متحده آمریکا است. همان گونه که واضح است ذرت دندانی به شکل دندان مخصوصا دندان های اسب می باشد.
ذرت بلوری یا سخت: این نوع از ذرت بیشتر در اروپا کاشت می شود و دانه های آن را در مرغداری ها به عنوان بلغور ذرت مورد استفاده قرار می دهند. شکل دانه های ذرت بلوری، کروی، متوسط و کوچک تر از ذرت دندانی می باشد.
ذرت غلاف دار: شکل این ذرت نسبت به انواع دیگر ذرت ها غیر طبیعی می باشد و جنبه تجاری و صنعتی ندارد.
پاپ کورن: دانه های سفت و سخت این نوع ذرت با استفاده از حرارت حجم پیدا می کند و خیلی خوشمزه می شود.
ذرت آردی: ذرت آردی حاوی نشاسته می باشد و در کارخانه های نشاسته سازی از آن ها استفاده می شود.
ذرت شیرین: نوع این ذرت برای مصارف خوراکی و کنسروی می باشد، که در اصطلاح به آن بلال نیز می گویند.
بهترین زمان برای کوددهی ذرت چه موقعی می باشد؟
زمان مناسب و چگونگی به کار بردن کودها برای گیاه ذرت از اهمیت خاصی برخوردار است، از این رو حتما باید در زمان مناسب این عمل انجام شود. طبق نظر کشاورزان ماهر بهترین زمان برای کوددهی ذرت در فصل بهار، قبل از بذرکاری و یا هم زمان با آن می باشد. اما بهترین روش کوددهی به چه صورتی است؟ برای کاشت ذرت بهترین روش به صورت نواری، به فاصله 5 سانتی متری بذر و عمق 3 تا 5 سانتی متری آن می باشد.
کودهای مناسب برای کاشت ذرت کدام ها هستند؟
فسفر: در برنامه کوددهی ذرت، کود فسفر بسیار موثر است و باعث رشد بهتر و بیشتر محصول شما خواهد شد. همچنین فسفر برای زود رسیدن محصول لازم است و باعث می شود، تا گیاه در مرحله گرده افشانی آسیب نبیند. توجه داشته باشید که کمبود این کود علتی اصلی برای رشد نکردن ذرت می باشد. بهترین زمان برای اضافه کردن کودهای فسفر به گیاه، قبل از کاشت و هنگام آماده سازی زمین است.
نیتروژن: عامل اصلی افزایش عملیات فتوسنتز در گیاهان، نیتروژن است. اهمیت این عنصر به اندازه ای ارزشمند است، که گیاه ذرت بدون وجود نیتروژن نمی تواند رشد کند. به علاوه کمبود این عنصر مهم و اساسی سبب بروز بیماری های مختلفی می شود.
اسید هیومیک: هیومیک اسید یا اسید هیومیک، یکی از موادی است که برای کاشت و پرورش تمامی گیاهان از جمله ذرت مهم می باشد. این ماده سوخت و ساز گیاه را به گونه ای تنظیم می کند، تا بتواند در برابر شوک های محیطی به خصوص تغییرات دمایی و سرما مقاوم باشد. علاوه بر این ها اسید هیومیک باعث حفظ رطوبت بیشتر در گیاه ذرت خواهد شد و از کم آب شدن و خشک شدن گیاه جلوگیری به عمل می آورد.
ازت: ازت در گیاه باعث افزایش مقدار پروتئین موجود در دانه ها، افزایش عملکرد گیاه و رشد اندام های هوایی ذرت خواهد شود. دقت فرمایید که وجود ازت نباید در خاک کم باشد، چرا که کمبود آن سبب پیر شدن برگ های ذرت و زرد شدن نوک برگ ها خواهد شد.
پتاسیم: گیاه ذرت برای پر بار شدنش و رشد میوه، به پتاسیم بالایی نیاز دارد. زیرا نقش اصلی عنصر پتاسیم، پر شدن دانه ها، تولید دانه، افزایش میزان نشاسته، جلوگیری از بیماری ها، رشد بیشتر ریشه و افزایش جذب آن توسط گیاه می باشد. در واقع یکی از پر استفاده ترین عناصر برای رشد ذرت، پتاسیم است. لازم است بدانید که کمبود پتاسیم باعث دراز شدن برگ ها و چروکیده شدن آن ها خواهد شد.
عناصر دیگری که برای رشد گیاه ذرت مورد نیاز هستند، عبارتند از ریز مغذی هایی مانند: آهن، منگنز، گوگرد، مس، بر و روی. لازم به ذکر است که این عناصر میزان و کاربردشان کمتر از عناصری مانند: پتاسیم، فسفر، ازت، اسید هیومیک و نیتروژن است.
آهن: بهبود تنفس، تولید کربوهیدرات و ساخت کلروفیل در ذرت به عهده عنصر آهن است. توجه فرمایید که استفاده کردن از این عنصر باید به صورت محلول پاشی باشد.
منگنز: در کاشت و پرورش ذرت، عنصر منگنز نیز از اهمیتی خاص بهره مند است، چرا که در تولید کلروفیل نقشی اساسی دارد.
گوگرد: گوگرد سبب جذب ریز مغذی ها می شود، Ph خاک را کاهش می دهد و باعث اصلاح بافت خاک می شود. گیاه ذرت به عنصر گوگرد به میزان زیادی نیاز دارد.
بر: تشکیل دانه ها و ساخت دیواره سلولی، نقش مهمی در رشد ذرت است، که عنصر بر عهده دار است. از این عنصر می توان بر اساس میزان کمبودهای خاک، قبل از کاشت و در مراحل مختلف رشد گیاه استفاده کرد.
روی: استفاده از این عنصر برای افزایش میزان ساخت پروتئین و بهبود انفعالات در ذرت بسیار مهم است. کمبود روی باعث می شود که میزان سبزینگی گیاه کاهش پیدا کند و برگ های ذرت پیچ خورده شوند.
مس: عنصر مس برای تشکیل دیواره سلولی گیاه بسیار مفید است و مقاومت گیاه را برای پژمرده نشدن افزایش می دهد. در صورتی که مقدار مصرفی مس برای گیاه مناسب نباشد، ذرت زرد و پژمرده می شود و گیاه رشدی کامل نخواهد داشت.
لازم دیدیم که در خصوص زمین زیر کاشت ذرت اطلاعاتی را در اختیار خوانندگان عزیز قرار بدهیم. در واقع زمین زیر کاشت برای ذرت باید دارای خاک یکنواخت باشد، به طوری که عمق خاک در تمام قسمت ها یکسان باشد و رطوبت کافی داشته باشد. به علاوه بهتر است که بعد از برداشت محصول سال قبل، زمین را شخم بزنید، تا ریشه ذرت بتواند به خوبی در خاک نفوذ کند.
کلام آخر بهترین کودهای ذرت
در اتمام مقاله بهترین کودها برای ذرت، باید گفت که این گیاه بیشترین مواد مغذی را تا شروع دانه از خاک جذب می کند. بنابراین خاک این گیاه نباید خیلی سنگین باشد و زمان استفاده کردن از کودها باید به موقع و میزان مناسب باشد. امیدواریم که توضیحات ذکر شده در این مقاله، توانسته باشد در خصوص کودهای ذرت، راهنمای خوبی برای شما بوده باشد.